Fakta om Complex Regional Pain Syndrom (refleksdystrofi)

CRPS står for Complex Regional Pain Syndrom og er en kompleks sygdom i nervesystemet.
På denne side finder du fakta omkring sygdommen, hvor vi har markeret de dy hyppige spørgsmål, som du også vil kunne finde i materialet “patientinformation” nederst på denne side. Faktaen du finder på denne side er skrevet af fagfolk fra CRPS smerteklinikken i Glostrup.

Du kan under materialer(nederst på denne side) finde Den Nationale Behandlingsplan for CRPS som du med gavn kan printe ud og tage med til din læge eller andre behandlingspersoner. Derudover ligger der et dokument “Patientinformation”, som du også har mulighed for at downloade. Materialet er udarbejdet af fagpersoner med speciale i CRPS.

Kilde: Glostrup CRPS-klinik

Hvad er CRPS?

CRPS er en større reaktion end normalt på en skade. Ofte er der svære smerter i en arm eller ben, der kan være brændende, skarp, dunkende eller stikkende. Symptomerne kan variere i styrke og varighed. Armen / benet kan blive overfølsomt overfor berøring eller bevægelse. Det kan blive rødt, hævet, varmt eller koldt.

Årsagen til CRPS er endnu ikke kendt, men man ved nu, at det er vigtigt, at blive opdaget i tide for at få den optimale udredning og en effektiv behandling hurtigst muligt.

Hvad forårsager CRPS?
Der er ofte en forudgående skade, eller operation. Skaden kan dog være så lille, at man ikke husker den. Symptomerne synes ikke relateret til alvorligheden af skaden. De endelige årsager til udvikling af CRPS kendes ikke, og man har heller ikke kendskab til arvelige forhold der medfører udvikling af CRPS.

Hvor hyppig er CRPS?

CRPS rammer ca. 1 ud af 4000 mennesker om året. CRPS kan ramme alle aldre, men hyppigst mellem 40 og 60-årsalderen. Det kan også ramme børn. Selvom CRPS kan starte efter en minimal skade, er det mest hyppigt efter en nerveskade eller efter et knoglebrud. Ca. 300-400 bliver ramt af CRPS i Danmark hvert år.

Mistænker du, at du har CRPS skal du kontakte din læge og få en henvisning til en neurolog el. CRPS-specialist. Du kan nedenfor læse vigtigheden i, at du bliver tilset/diagnosticeret af en specialist.

Bør du ses af en specialist?

  • Ja, så diagnosen kan blive bekræftet
  • Så andre årsager til dine symptomer kan blive udelukket
  • Så du kan blive hjulpet med en behandlingsplan mhp. at kontrollere dine symptomer inkl. smerter og psykologiske symptomer
  • Så du kan få behandling med specialiseret fysio-/ergoterapi for at øge dit funktionsniveau eller som minimum holder det ved lige
  • Så du kan få viden om sygdommen og potentielle behandlingsmuligheder, så du bedst muligt ved hvordan du skal håndtere symptomer i dagligdagen

Download fagligt indhold

PDF

National behandlingsvejledning

PDF

CRPS Patientinformation

Følg os på Instagram